Halaman

24 Februari, 2015

slow and steady


Menghabiskan sisa sisa masa yang ada sebelum  status mengganggur bertukar kembali menjadi pelajar university. Sedih ? sikit la sebab ini first time gak la aku nak dok tempat orang dalam jangka masa yang lama. Hujan emas di negeri orang, hujan batu di negeri sendiri... ewahhhh ehh ehhh... 4 tahun rasa macam lamaaaaa sangat sangattttt~ tapi actually tadak la lama mana sangat pon. Pejam celik pejam celik tup tup dah 4 tahun. Kawan- kawan aku yang lain masa diploma satu kelas, satu batch yang dok huhaaaa huhaaa masa diploma dulu tu 2 tahun ja continue study pastu dah lesap boom booom kerja… aku ada lagi dua tahun untuk berkhidmat sebagai student UiTM. Sebak tu ada gak la. Actually bukan sebak sebenaqnya, tapi more to jelous sebenaqnya. Ye la orang lain nanti dah GRAD aku masih dok belajaq lagi. Silap-silap masa aku grad depa grad sekali tapi dapat scroll master and aku degree.. hahaha.. sapa taukan rezeki masing-masing.. BTW kat bawah ni boleh tengok la dia punya course outline dia. Bak cakap senior maybe some of the subject boleh buat pengecualian credit. Tapi semua tu bergantung kepada coordinator pendidikan ni la. Harap-harap boleh la buat pengecualian credit boleh jimat satu sem~~ InsyAllah

COURSE OUTLINE 

PROGRAMME ED246 - BACHELOR OF EDUCATION (HONS.) PHYSICAL AND HEALTH EDUCATION
No
Course
Course Description
Credit Hour
Part
1.
CTU551
ISLAM AND ASIAN CIVILIZATION
2.0
01

2.
EDU404
HISTORY AND DEVELOPMENT OF EDUCATION
3.0
01

3.
EDU430
INTRODUCTION TO GUIDANCE AND COUNSELLING
3.0
01

4.
NATIONAL KESATRIA I
1.0
01
Elective
5.
SED400
CONCEPT OF HEALTH AND WELLNESS
3.0
01

6.
SPS152
ANATOMY AND PHYSIOLOGY OF HUMAN MOVEMENT
4.0
01

7.
INTRODUCTORY ARABIC (LEVEL I)
2.0
01
Elective
8.
CTU555
MALAYSIAN HISTORY
2.0
02

9.
EDU453
SOCIOLOGY OF EDUCATION
2.0
02

10.
EDU455
INSTRUCTIONAL TECHNOLOGY
2.0
02

11.
NATIONAL KESATRIA II
1.0
02
Elective
12.
SED450
INTRODUCTION TO PHYSICAL AND HEALTH EDUCATION PEDAGOGY
3.0
02

13.
SED451
LIFETIME PHYSICAL FITNESS
4.0
02

14.
SED452
FIRST AID
3.0
02

15.
INTRODUCTORY ARABIC (LEVEL II)
2.0
02
Elective
16.
EDU452
ACADEMIC SKILLS
2.0
03

17.
EDU550
EDUCATIONAL PSYCHOLOGY
3.0
03

18.
ELC500
ENGLISH FOR ACADEMIC READING
2.0
03

19.
ENT530
PRINCIPLES OF ENTREPRENEURSHIP
3.0
03

20.
NATIONAL KESATRIA III
1.0
03
Elective
21.
SED503
ATHLETICS
4.0
03

22.
SPS605
PHYSIOLOGY OF SPORT AND EXERCISE
3.0
03

23.
INTRODUCTORY ARABIC (LEVEL III)
2.0
03
Elective
24.
EDU480
PRINCIPLES OF ASSESSMENT AND EVALUATION
3.0
04

25.
EDU555
CURRICULUM AND INSTRUCTION
3.0
04

26.
ELC550
ENGLISH FOR ACADEMIC WRITING
2.0
04

27.
SED502
METHOD OF TEACHING PHYSICAL EDUCATION AND HEALTH EDUCATION IN SECONDARY SCHOOL
3.0
04

28.
SED549
SPORT FACILITIES IN SCHOOL
3.0
04

29.
SED551
SPORT ACTIVITY:INDIVIDUAL
4.0
04

30.
EDU540
INTRODUCTION TO RESEARCH METHODOLOGY
3.0
05

31.
SED501
ADMINISTRATION OF PHYSICAL EDUCATION AND HEALTH EDUCATION IN SECONDARY SCHOOL
3.0
05

32.
SED550
NUTRITION FOR HEALTH
3.0
05

33.
SED610
SPORT ACTIVITY:TEAM
4.0
05

34.
SED611
TESTING AND EVALUATION IN PHYSICAL AND HEALTH EDUCATION
3.0
05

35.
SED612
MOVEMENT EDUCATION
3.0
05

36.
EDU527
CLASSROOM MANAGEMENT
2.0
06

37.
EDU541
BASIC DATA ANALYSIS
2.0
06

38.
EDU580
CO-CURRICULUM MANAGEMENT
2.0
06

39.
SED651
MOTOR LEARNING APPLIED TO PHYSICAL EDUCATION
3.0
06

40.
SED652
OUTDOOR EDUCATION
4.0
06

41.
SED653
AQUATIC
2.0
06

42.
SPS145
KINESIOLOGY
3.0
06

43.
EDU666
PRACTICUM
8.0
07

44.
EDU630
PROFESSIONAL DEVELOPMENT
3.0
08

45.
EDU646
CURRENT ISSUES IN EDUCATION
2.0
08

46.
EDU650
ACADEMIC EXERCISE
3.0
08

47.
SED690
ADAPTED PHYSICAL EDUCATION
3.0
08

48.
SED693
ISSUES IN PHYSICAL AND HEALTH EDUCATION
3.0
08

49.
SED695
SCHOOL EVENT MANAGEMENT
3.0
08

Copyright © 2009-2012 Universiti Teknologi MARA | Disclaimer & Copyright | Privacy Statement

 Actually yang menyebabkan student sport rec yang tukaq ambik course pendidikan jasmani jadi 4 tahun ni sebab subject pendidikan. Kalau sambung sport science jugak masa jadi singkat dari 4 tahun jadi dua tahun setengah ja sebab boleh buat pengecualian credit. Infact kalau dah Diploma Sport Science then degree pon ambik Sport Science, jadi basic subject degree tu dah belajaq masa diploma dulu. seba tu masa jadi short dari 4 tahun ke 2 tahun setengah. Tapi masa isi ni hati memang dah set dalam otak aku nak EDU. So EDU la kita J

Kenapa aku tukaq course ?

Hurmmmmm~ mungkin dah sampai masa aku tukaq angin kot. Sayang tu sayang gak la nak curang dengan FSR, tambah-tambah pulak aku memang minat gila dengan benda-benda yang melibatkan tubuh badan dan organ-organ dalaman kita kan. Tapi bila fikir future…. Tah laaa… pening… niat kalau oleh nak sambung semampu yang boleh sebelum kahwin and kerja. Sebab once aku dah terjebak dan terjerumus dalam kancah 2 perkara ni memang komitmen nak belajar dariiiii 100 % dia jadi phiungggggg dushhh dushhh dushh kebabom ke 0%. Hahaha. Tambah aku ni perempuan so komitmen dan priority dia memang family la kan.

Lepas tu pulak. Impian aku dari dulu lagi kalau boleh aku nak sangat sangat sangattttt jadi backpackers dengan Iqa and Anies. Kalau oleh aku nak explore dunia ni bagi habes dulu baru nak kahwin. Kalau pikiaq pasai nak jadi backpackers, terus rasa macam “tanak kahwin boleh ^^V”. No matter how I’ll make sure that my dream will come true through high or low !

So far dari segi progression semua Alhamdulillah rasanya semua dah selesai. Cheaklist yang UiTM bagi tu pon so far semua dah double tick tinggal tak blue tick ja lagi. X-ray dah buat. Urine test dah buat. Eyes test dah. Respiratory system dah. Moto dah post. Surat menyurat dah. Buku-buku pon dah selamat dalam luggage. Sijil-sijil dah selamat dalam luggage. Pengesahan salinan sijil-sijil dah siap. Gambaq dah cantik dok dalam envelope. Selimut dah simpan. Cadar dah simpan. Bantal dah masuk kargo bag. Notes masa dip dah asing simpan dalam bag. Alat tulis dah ready. Alhamdulillah 99 percent dah siap. 1 percent lagi tinggai nak pos diri sendiri naik bas p Shah Alam.